fredag 28 januari 2011

Att åka, upp & ner

Det är en sak som jag alltid nu och då förundrar mig över. Nämligen rulltrappsbeteendet i Finland. Tog en sväng in till stan igår för att se ifall jag ännu skulle göra några reafynd (väskan jag ville ha, som var på -70% hade tyvärr gått) och åkte alltså i rulltrappor.

Som alla vet verkar människorna alltid ha jätte bråttom, den brådskan försvinner dock i rulltrapporna. De ställer sig i trappan helt hur som helst; mitt i med händerna på båda räcken eller om de är i ett sällskap så måste de ju givetvis stå bredvid varandra. Hur kan det vara så svårt att stå i högra ”filen” och lämna vänstra sidan öppen för dem som behöver passera? I övriga (stor)städer funkar detta suveränt men inte i Helsingfors. Det är bara att åka till Stockholm för att få uppleva/lära sig (!) detta.

Här förstår man ju inte (vill man inte?) ens att flytta på sig fast någon skulle stå bakom en och ropa ”ursäkta får jag komma förbi”. Jag har vant mig vid högertrafiken efter åren i Stockholm och håller benhårt fast vid den, åtminstone för min egen del. Och för Iles. Om vi mot all förmodan någon gång vistas tillsammans i ett varuhus med rulltrappa ser jag till att vi båda åker i den högra ”filen”.

I Japan är det ju vänstertrafik, även i rulltrapporna. Det gäller att komma ihåg detta så man inte blir överkörd av ”bisiga” japaner. Erfarenheten talar… 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar